Het klimaatakkoord dat gisteren in Parijs werd afgesloten, is zonder meer historisch. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag gezegd op de landbouwbeurs Agribex, waar ze studenten van de Vives-hogeschool bekroonde voor het beste idee om de landbouw klimaatneutraler te maken. "Dit akkoord zal van Vlaanderen bijkomende maatregelen vragen, maar die bieden ook heel veel kansen", zei de minister.
"Het is de eerste maal dat alle landen zich akkoord verklaren met een dergelijke wereldwijd klimaatverdrag", aldus Schauvliege. "Dat is historisch, ook omdat er duidelijke doelstellingen op lange termijn geformuleerd worden. Ook voor Vlaanderen zal het natuurlijk gevolgen hebben. We hadden al een Vlaams klimaatbeleidsplan, maar er zullen bijkomende maatregelen nodig zijn. Daarvoor plannen we in januari een Vlaamse klimaattop waarop elk beleidsdomein een voorstel op tafel zal moeten leggen over hoeveel CO² ze minder willen uitstoten en hoe."
Het klimaatakkoord zal dus inspanningen vragen, maar dat hoeft geen reden te zijn voor overdreven bezorgdheid. "Het klimaatverhaal is een uitdaging, investeren in hernieuwbare energie biedt net kansen", aldus de minister. "We gaan nood hebben aan creatieve ideeën -zoals die van deze studenten- om nieuwe projecten uit te denken en op poten te zetten, in alle sectoren, ook in landbouw, energie, en industrie."
Onbekend, B. Schauvliege: klimaatakkoord is zonder meer historisch. Geraadpleegd op 13 december 2015, van http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/2555181/2015/12/13/Schauvliege-Klimaatakkoord-is-zonder-meer-historisch.dhtml
Het is belangrijk om samen te werken aan volgende actiepunten, om onze aarde te laten bestaan!
Samenwerken aan ECOLOGIE!
Om zelf eens wat stil te staan bij onze eigen ecologische voetafdruk , heb ik volgende link geplaatst:
Deze test laat je stilstaan over hoe onze levensstandaard, invloed heeft op het klimaat.
Ook ik heb deze test gedaan. Mijn testresultaten zijn beschamend!
Dringend werk aan de winkel!
Actiepunten voor mij en mijn gezin :
minder reizen met de auto of vliegtuig,
- het beperken van de vleesconsumptie,
- meer gebruik van openbaar vervoer,
- de reclameblaadjes weigeren,
- bij het uitprinten van mijn schoolwerk gebruik maken van gerecycleerd papier!
Samen werken aan DUURZAAMHEID!
minder gebruik van auto, gebruik van glazen flessen, herbruikbare boodschappentassen, ecologisch verantwoord voedsel, duurzaam hout, fair trade producten, duurzaam bouwen en klussen, verantwoord reizen, ...
Op volgende website van duurzaam ontwikkelen van Vlaanderen, vindt je allerhande nieuws, tips en informatie die je kunnen helpen om duurzaam te handelen.
Deze affiche spreekt mij heel erg aan omdat het een duidelijke visie is over duurzaamheid.
Onbekend. (s.d). Duurzaam Tynaarlo. Geraadpleegd op 1 december 2016, van https://www.tynaarlo.nl/wonen_en_leven/afval,_milieu_en_duurzaamheid/duurzaam_tynaarlo/duurzaam_tynaarlo/
Tips voor wie duurzaam wil leven: Duurzame tips.
Zeker de moeite waard om eens te gaan piepen!
Dit is goed en verstandig geschreven. Ik ben het met je eens.
BeantwoordenVerwijderenAls we er niet samen aan beginnen dan zal het nooit slagen.
Iedereen die zijn steentje bijdraagt, zal op lange termijn kunnen genieten van de voordelen die het met zich meebrengt!
Onze aarde moet inderdaad nog lang mee en als we er NU niet mee starten om haar te onderhouden, dan zal het nooit lukken.
Dag Lilian, dank je wel voor je reactie! Wij moeten ZORG dragen voor onze planeet. Wij als toekomstige leerkrachten kunnen onze leerlingen daarin onderwijzen, ondersteunen. Via projectjes, themaweken kunnen we ze er bewuster leren mee omgaan.
BeantwoordenVerwijderenJa, dat vind ik ook.
VerwijderenEen themaweek kan voor de leerlingen zeer verruimend en boeiend zijn maar we moeten er blijven op hameren na de themaweek. Het zal leerlingen veel langer bijblijven en ze zullen steeds bewuster met het milieu omgaan.
Ik herinner me mijn eigen schooleducatie over milieu nog goed en toen ik thuis kwam, wilde ik de hele boel veranderen. Ik wilde nog meer gaan sorteren en zorgen voor minder afval, waterverspilling etc.
Mijn ouders hebben dan ook geluisterd naar mijn verhaal en ze hebben er op ingespeeld dus ik ben zeker dat we via onze leerlingen de ouders ook kunnen bereiken.
Een ouderavond over het milieu is ook niet slecht natuurlijk.
We moeten de mensen nog bewuster kunnen maken van hun ecologische voetafdruk en pas dan kunnen we resultaten boeken.