Wat de één belangrijk vindt is voor de ander minder belangrijk of nietszeggend. Ze maken deel uit van onze levensvisie en zijn heel persoonlijk, daarop bouw je je eigen identiteit uit. Beslissingen in je leven worden bepaald door de normen die je belangrijk vindt.
"Een goede onderwijzer is een waardenfluisteraar"
Als leerkracht heb je inderdaad de rol om kinderen waarden mee te geven, dikwijls onbewust. Kinderen krijgen heel wat normen en waarden mee vanuit hun leefomgeving, cultuur en school. Het is belangrijk dat we de kinderen leren omgaan met waarden en normen die verschillend kunnen zijn van hun eigen waarden. Door leerlingen te helpen nadenken en te laten motiveren, ontwikkelen ze een betere zelfkennis en dit kan hen helpen om zelfstandig beslissingen te nemen of te handelen. Als leerkracht hebben we de taak om leerlingen waarden en normen bij te brengen, te verduidelijken en eventueel te vergelijken met andere leerlingen in de klas. Het is belangrijk om je leerlingen mee te delen dat waarden voor iedereen een verschillende betekenis hebben. Dat niet iedereen de waarde die jij belangrijk vindt dat ook belangrijk vindt. Als leerkracht moet je de uitdaging aangaan om met leerlingen op pad te gaan en moet je hen ook meedelen dat het OK is als hun waarden niet voor iedereen even belangrijk zijn. Filmpjes, verhalen of eigen situaties kunnen de leerlingen helpen om hun mening te uiten.
Als men aan mij vraagt: "Wat is voor jou de belangrijkste waarde?" dan kan ik daar niet onmiddellijk op antwoorden. Vele waarden zijn belangrijk. Iedere situatie, omgeving, context, creëert nieuwe waarden en normen. Iedere waarde heeft zijn eigen plaats in het gebeuren en daar reageer je spontaan op. Als ik dan toch een voorkeur moet geven dan kies ik voor "vertrouwen". Zonder vertrouwen zijn relaties tussen mensen breekbaar, argwanend. Vertrouwen heb je nodig om jezelf te zijn, om te functioneren met collega's, in de maatschappij om je plaatsje te hebben.
Als leerkracht is het belangrijk dat kinderen je vertrouwen. Zonder deze waarde is het moeilijk om kinderen iets aan te leren, te verduidelijken, hen te verbeteren en te kunnen terechtwijzen zonder het vertrouwen te schenden.
"De 10 geboden" zijn eigenlijk een "basis leidraad" van wat ik de belangrijkste waarden vind.
Ze zijn misschien wat ouderwets benoemd maar toch, als je ze verder bestudeert en wat moderner vertaalt dan kom je er een hele weg mee.
Bovenal bemin één God
Zweer niet ijdel , vloek noch spot
Heilig steeds de dag des Heren
Vader, moeder zult gij eren
Dood niet, geef geen ergernis
Doe nooit wat onkuisheid is
Vlucht het stelen en bedriegen
Ook de achterklap en 't liegen
Wees steeds kuis in uw gemoed
En begeer nooit iemands goed.
Hieronder heb ik een moderne versie gevonden op de website voor kinderen gemaakt door Belgische Bisschoppenconferentie. Als je even verder denkt dan je neus lang is, dan springen de waarden er zo uit! Aan de lezer om hier even bij stil te staan.
De 10 geboden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten